de calories i plaer

a la taula i al llit, al primer crit

menjars clareta Novembre 29, 2006

Filed under: Menjar per criticar — decalories @ 6:27 pm

datils.jpg

Avui inaugurem una nova secció dedicada, íntegrament, a la ressenya i crítica de grans i menuts bars i restaurants de tota la contornada. Amb l’excusa d’encetar aquesta nova secció, que uneix dos de les nostres grans aficions, menjar i criticar, tres àvids col·laboradors de De calories i plaer ens endinsàrem en la bonica Vall d’Albaida per visitar el tranquil poble de Bocairent i per dinar a Menjars Clareta, també conegut com a Casa Clareta, al poble d’Agullent. El restaurant, situat a l’extraradi de la població, entre pinars, disposa d’un entorn tranquil; la disposició correcta de les taules, la decoració, estris i ferramentes d’un poble treballador, i la lluminositat dels grans finestrons aporten una càlida transparència al restaurant. Un gran emplaçament d’ambient diàfan, servei eficient i vaixella quadrada. Per tal de fer-nos una idea de les delícies que allà es gasten a diari optàrem per un acomodat menú de degustació. Una bona elecció però un poquet excessiva com sol passar amb aquest tipus de menús. La menja va consistir en: quatre entrants, un primer plat, una fina degustació de postres i infusió o café. Passem, directament, a comentar els àpats.

 

Els entrants són, sense dubte, un dels forts del restaurant (de fet, una recomanació seria que aneu només a tastar els entrants). Ben capritxosos i diversos, vàrem poder tastar, per ordre estricte de presentació, els Dàtils Clareta, uns dàtils ben llustrosos farcits d’un suau mascarpone, i on es combinava, de manera gràcil, la textura fresca del fruit amb la flonjor del formatge, i on el sabor subtil d’aquest matisava la dolçor del dàtil. Quan encara no havíem engolit tot el mascarpone, ens portaren els Xampinyons Clareta, o la bomba, com els vam batejar: eren unes boles d’un arrebossat farcit de xampinyons, cansalada i dàtil. Sí, sí, tal qual; una bomba en el teu paladar, boníssima i fartíssima. Tal volta, això sí, l’arrebossat fóra massa gros, però ningú s’hi queixà…quan ja començàvem a frenar l’ànsia açò només havia acabat de començar; tot seguit, ens serviren un formatge blanc amb un finíssim arrebossat i amanit amb una salseta de figa. Què us direm? Menjar-se un núvol s’ha de semblar una mica a això. I encara com, perquè faltava encara l’últim entrant, un sobret d’una mena de pasta fina farcida de botifarra on la típica mescla d’espècies semblava que haguera sigut substituïda per unes herbes de muntanya.

 

Alguns en eixe moment hagueren parat de menjar, ben satisfets. Altres esperaven els plats principals: un entrecot de vedella a la pedra, per a un, i un suquet de rap, per a altres. L’entrecot un servidor el va trobar boníssim, i amb una presentació ben elegant i rústica: te’l porten damunt una pedra calenta, encara mig cru i fumejant, i es va acabant de coure en la teua taula; així, te’l pots menjar tan fet com vulgues. A més, com que està damunt d’un llit de romer, aquest li dóna un sabor de muntanya també molt reconeixible i saborós. Pel que fa al suc de rap, te’l porten en un gran perol que acomoden al bell mig de la taula. En aquest plat va haver alguna discrepància; malgrat estar ben bo, amb les seues clotxinetes i el seu suquet roget, a algú li va semblar un pèl picant, però com passa amb aquests casos, tot és una qüestió de gust i costums. El peix tot i que no era massa fi, estava ben saborós, sentidet i bo. Ara bé, en aquest moment la mirada ja la teníem en blanc, el cap no el notàvem, i el cos ens pesava barbaritats: estàvem que rebentàvem.

 

Les postres arribaren quan semblava que la cosa començava a posar-se agra. Un gran plat amb una degustació de sis gelats que no ens poguérem acabar. Una descripció breu: un primer i suau gelat de xocolata amb llimadures de xocolata pur, un fresc gelat de vainilla al seu punt ideal de sucre, un gelat de torró amb crema de natilla i canella a sobre, un suau gelat de mousse de café amb un raig de sucre cremat, un triangle de gelat de fresca llet merengada amb canella i, la reina del plat, una exquisida mousse de iogurt amb confitura de figa, un pèl dolça, però, de deveres, cosa de no dir! Sublims tots ells, una llàstima que més de la meitat del nostre torrent sanguini estigués als nostres ventres, perquè la capacitat crítica se’ns va emboirar fins al punt de pensar que tot el que havíem tastat estava horrorós (al·lucinacions postfart). Tanmateix, el veredicte final és que tot estava boníssim.

 

Per acabar, un café, una infusió i un nostrat digestiu, cortesia de la casa: una fresqueta i deliciosa mistela granissada que ens ajudà a alçar-nos de la taula. Com poguérem, continuàrem la nostra ruta de diumenge per la Vall d’Albaida, aquesta vegada direcció els poblets de l’embassament. Pròxima parada: Sempere.

Qualificació: 7,5

 

3 Responses to “menjars clareta”

  1. jordi cuiner Says:

    aquest clareta de rugat està molt bé, però encara hi ha un altre que supose que no haureu descobert encara,es va obrir al nadal de 2007 2008 en el palomar. Es del mateix amo, el que vos faria el menjar eixa volta que anirieu, pero ara està en el palomar en companyia d’un servidor, que soc cuiner i aci tic per al que vos faça falta si està relaciónat en la gastronomía i mes si es tradicional.
    Bueno espere que sanimeu i vingueu a provar tot el que heu dit que també ho seguim fent ací pero amb una oferta mes completa i moderna pero sense deixar a banda lo tradicional i la cullera.

    un abraç als amics de la gastronomia

    jordi cuquerella boscà

  2. […] moment ens hem apuntat 8 adults i 5 menors (tots futurs delinqüents…). Dinarem en Menjars Clareta a […]

  3. […] fort del restaurant (com podeu veure ací) són els entrants, a més de la carn a la pedra que l’ha fet famós (encara que nosaltres […]


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s